SBR

Standard Business Reporting

SBR Standaard Business rapportage

SBR is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages. Samen met organisaties uit de markt, zoals accountants, boekhouders, softwareleveranciers en banken heeft de Nederlandse overheid SBR ontwikkeld. Met SBR worden de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vastgelegd. De gegevens zijn eenvoudig her te gebruiken voor verschillende rapportages aan overheidsinstellingen en een aantal banken, doordat de bedrijfsadministratie het bronbestand is. Met één druk op de knop worden rapportages opgesteld en digitaal verzonden naar verschillende partijen. Zo hebben ondernemers en intermediairs minder werk aan het samenstellen en aanleveren van verschillende (verplichte) rapportages.

Wat betekent dit voor Woningcorporaties?

Op dit moment lopen er twee trajecten die voor woningcorporaties van belang zijn. Het eerste traject, in opdracht van de Autoriteit woningcorporaties, is gericht op het afronden van de implementatie van SBR voor de gegevensuitwisseling van de jaarrekening met getekende verklaring van de accountant vanuit woningcorporaties aan CorpoData.

Het tweede traject is gericht op de wettelijke deponering van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel.

Begin nu al

In 2016 is wettelijk vastgelegd dat alle organisaties in Nederland waarop een deponeringplicht ligt, de jaarrekening middels SBR moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel. De deponering voor woningcorporaties van hun jaarverslaglegging is bij de KVK en CorpoData nog niet verplicht (pas na 2018). Uiteraard hoeft u niet te wachten met het digitaal deponeren en kunt u nu al beginnen met SBR en profiteren van de voordelen.

Voordelen

Digitaal deponeren heeft niet alleen voor de overheid maar ook voor uzelf veel voordelen. 

  • Meer transparantie
  • Meer veiligheid
  • Hogere kwaliteit van uitwisseling van gegevens
  • Meer efficiëntie
  • Standaardisatie
  • Afname foutkans (bv. in optellingen of het KvK-nummer)

Kortom: u voorkomt onnodige handelingen, verkleint de kans op fouten en bespaart tijd en auditkosten in uw rapportageproces.

Interesse?

Mocht u interesse hebben in de oplossingen die Qonsío hiervoor biedt, dan voorzien wij u graag van informatie of komen bij u langs voor een demo.

“Standaardisatie en een hogere kwaliteit van uitwisseling van gegevens, SBR in combinatie met Audition zorgt ervoor.”

Ronald Poen

Consultant, Qonsío